Du vil sikkert være enig i, at synet er en af vores vigtigste sanser, og det er lige netop derfor, at det er så vigtigt at passe godt på det. Ligesom du regelmæssigt går til tandlægen for at passe på dine tænder, bør du derfor regelmæssigt tage fordi en optiker til en synstest for at få tjekket, om du har brug for briller eller kontaktlinser – eller har brug for at få justeret din styrke i dine nuværende briller eller kontaktlinser. Det sikrer nemlig, at du altid har det bedst mulige syn og kan se klart. Vi har her samlet vores bedste tips til, hvornår du bør smutte forbi til en synstest i Fredericia.

Du er over 40 år gammel

Alle kan få problemer med synet, men der er nogle, der er i større risiko for synsproblemer end andre. Det kommer f.eks. ofte med alderen, og derfor anbefales det, at man får foretaget en synstest, når man har ramt de 40 år. Det er dog også en god idé at få foretaget en synstest tidligere, hvis man f.eks. har diabetes, forhøjet blodtryk eller har grøn stær i familien. En optiker kan uden tvivl fortælle dig, om du har nogle alvorlige problemer – og også hvor ofte, du bør tage forbi til en synstest fremover.

Du bliver hurtigt træt og får nemt hovedpine

Hvis dine øjne hurtigt blive trætte, f.eks. når du læser, kører bil eller sidder og arbejder ved computeren og du hurtigt udvikler hovedpine, kan det være tegn på, at dit syn er blevet forværret. Hvis du derfor oplever hurtigt at blive træt på trods af en god nats søvn og tit oplever hovedpine, er det en god idé at tage forbi en optiker til en synstest.

Du har læsevanskeligheder

Har du lige pludselig svært ved at læse, hvad der står enten i avisen eller på tabletten? Måske skal du have avisen en del tættere på end du plejer for at kunne læse, hvad der står. Det er et helt sikkert tegn på, at dit syn er blevet dårligere. Det er dog ofte synsproblemer, som du kan leve med, når du blot får briller eller kontaktlinser – men det kan en synstest afklare for dig.

Du har et sløret syn

Har du nogle gange et sløret eller uskarpt syn? Der kan ligge mange årsager bag, men i langt de fleste tilfælde kan det afhjælpes med briller eller kontaktlinser. Der kan dog også ligge en sygdom bag – og den skal hellere findes før end senere. Det kan opdages ved en synstest hos en optiker.

Du har tørre, røde eller kløende øjne

Du kan ikke kun mærke begyndende synsproblemer på dit syn – men faktisk også på, hvordan dine øjne føles. Hvis dine øjne anstrenger sig for meget, kan du få hovedpine og blive træt, men du kan også få tørre, røde eller kløende øjne, især hvis du bruger en del tid i løbet af dagen foran en computerskærm. Øjendråber kan hjælpe, men hvis symptomerne varer ved, er det en god idé at komme forbi til en synstest.