Mange mennesker har et problem med misbrug, og det kan have alvorlige konsekvenser for dem selv og deres pårørende. Men der er hjælp at hente, og med den rette misbrugsbehandling kan man få et bedre liv.

Formålet med behandlingen

En misbrugsbehandling kan have mange forskellige formål. For nogle handler det om at få et bedre liv, for andre handler det om at komme ud af et misbrug, og for andre igen handler det om at komme tilbage til et normalt liv efter et misbrug. En misbrugsbehandling er ofte en kombination af forskellige behandlinger, der er tilpasset den enkelte. Behandlingerne kan for eksempel være medicinsk behandling, psykologisk behandling, samtaleterapi, gruppeterapi eller andre former for terapi. En misbrugsbehandling kan have mange positive effekter. For eksempel kan den hjælpe en til at komme ud af et misbrug, få et bedre liv, få et normalt liv tilbage eller bare få et bedre liv generelt. Hvis du ønsker at få en misbrugsbehandling, så kan det være en god idé at kontakte et behandlingscenter eller læge for at høre, hvilke muligheder der er.

De forskellige typer af behandling

Der findes ikke kun én slags misbrugsbehandling, der findes faktisk en del, men de mest hyppige brugt er de fire forskellige, som vi kommer til at gennemgå herunder. Her vil vi uddybe hver enkel behandlingsform, samt komme med vores udlægning til, hvad der fungerer bedst.

Døgnbehandling

Døgnbehandling er en af de mest udbredte former for behandlinger, og det er også i denne behandling, mange oplever de bedste resultater. Her er det kort og godt altid tilrådeligt at vælge døgnbehandling, hvis det er muligt. Det giver mulighed for at skabe nye vaner, få vækket en vilje til at lave om på tingene, og generelt bare få et bedre helbred.

Dagsbehandling

Dagsbehandling er en anden form for behandling, hvor man går på et center en gang om dagen, og så vender hjem til sit eget hjem om aftenen. Dette er ligeledes en rigtig god behandling, der giver gode resultater, men det kan være svært at få skabt nye vaner, hvis man vender tilbage til sine gamle om aftenen.

Anonyme alkoholikere

De anonyme alkoholikere er en gruppe, der har eksisteret i mange år, og deres form for behandling kan være ret effektiv for mange. Det gælder dog ikke for alle, da der er mange mennesker, der har brug for professionel hjælp, og det er ikke noget, der er i anonyme alkoholikere. Hvis man ikke lider af et større misbrug, kan det dog være en god løsning.

Ambulant behandling

Ambulant behandling er en behandling, hvor man går til et behandlingscenter, men ikke bor der. Dette er igen en behandling, der kan være god for mange, men som ikke er god for alle. Hvis man har brug for en mere støttende behandling, kan det ikke anbefales.